Tommarpsån

Karta över Tommarpsåns avrinningsområde

Allmänt
Tommarpsån är en mycket näringsrik å med riklig förekomst av öring. Ån slingrar sig till största delen genom glest befolkat jordbrukslandskap, dels med breda skyddszoner som används till betesmark. Tommarpsån rinner upp vid Kronovalls slott, ringlar förbi Onslunda och Smedstorp, får ett tillskott från Gyllebosjön, passerar Gärsnäs, Östra Tommarp (= det gamla Thumatorp), Simris förbi Tobisvik och rinner ut i Östersjön strax norr om Simrishamn.

Huvudfåran är i den övre delen kanaliserad medan den slingrar sig friare efter Östra Tommarp genom en vacker dalgång mot mynningen.

Björnbäcken, ett av biflödena, är en skogsbäck och nästan helt omgiven av barr- och lövträd. Längs stora delar av ån saknas dock träd och buskar som skuggar vattnet och stabiliserar kanterna. Detta leder till en ökad transport av sediment och erosion av kanterna.

Två sjöar ingår i avrinningsområdet: Gyllebosjön (3,2km2) och Tunbyholmsjön (1,3km2). I Tommarpsåns avrinningsområde finns även ett flertal dammar och våtmarker i olika skick. 

Avrinningsområde169 km2
Antal biflöden15
KommunerSimrishamn, Tomelilla
Vattendragets längd106 km
Huvudfårans längd42 km
Antal sjöar/sjöareal2/ ca. 4,5 km2
Högsta punkt145 möh
Ekologisk statusMåttlig
Kemisk status (med mindre krav)Uppnår ej god

Geologi
Berggrund: Sammansättningen är komplex. I norr sträcker sig Linderödsåsens sydvästra sida följd av stråk av sandsten, alun- och lerskiffer.

Jordart: Morän, sandsten och urbergsmorän i norr och moränlera i söder

Vattenkemi
Ån och dess biflöden är mycket näringsrika vilket leder till en ökad produktion av växter och djur. Vid nedbrytningen av dessa förbrukas mycket syre vilket kan leda till syrebrist vid bottnarna vilket i sin tur påverkar levnadsvillkoren för djur och växter i ån. Under nedbrytningen bildas även slam som förstör lekbottnar och uppväxtplatser för öring och andra djur.

Biologi
Ett av Tommarpsåns största biologiska värde är den rikliga förekomsten av fisk. Ån är ett av Skånes öringtätaste vattendrag, och det finns även en mängd andra fiskarter. Både stensimpa, som är en utpräglad renvattenart, och elritsa, som är känslig för försurning, finns i ån.

Stensimpa och elritsa har också visats sig vara två viktiga värdfiskar för Sveriges mest sällsynta stormusselart i sötvatten: den tjockskaliga målarmusslan (Unio crassus). Musslan har ett väl etablerat bestånd i Tommarpsån men har försvunnit i stora delar av sydöstra Sverige där den en gång funnits i stor utsträckning.

Tjockskalig målarmussla har en komplex livscykel och behöver en värdfisk för att utvecklas vilket innebär att fiskarna bär mussellarver som sätter sig fast på gälarna under ett kort parasit-stadium. Det kräver ett par veckor för musslorna att utvecklas på sin värdfisk innan de trillar av och tillbringar resten av tiden skyddad i åns botten. En vuxen mussla kan filtrera runt 40 liter per dag och påverkar därmed vattenkvalitén positivt. Musslor är också känsliga för föroreningar och utgör därför en indikatorart i vattendrag. 

I Tommarpsåns mest uppströms liggande delar finns på en del ställen en värdefull bottenfauna med bland annat arter som nattsländelarven Ecclisopteryx dalecarlica och skalbaggen Brychius elevatus. I övrigt är bottenfaunan till stora delar påverkad av jordbruksdriften och renvattenkrävande bäcksländor saknas på flera lokaler. Sillavadsån och Kippabäcken är två biflöden som hyser ett rikt djurliv.

Inom avrinningsområdet finns hela 8 groddjursarter, däribland den mycket sällsynta lökgrodan, lövgroda, långbensgroda och strandpadda.

Häger är en vanlig förekommande fågel vid Tommarpsån. Kungsfiskare observerats ofta vid ån.

Naturvärden
Avrinningsområdet är starkt påverkad av människan och det är viktigt att de minst påverkade områdena skyddas mot ytterligare exploatering för att bevara det lokala djur- och växtlivet. Kring Tommarpsån finns både skyddsvärda ängar, våtmarksområden och skogsområden.

Vid Kronovall / Fågeltofta finns ett fint skogsområde som består av ädellövskog och lövsumpskog med en värdefull flora och tickor. Det finns också sumpskogar i området som utgörs av fukt- och kärrskogar.

Våtmarksområden utgör viktiga livsområden för insekter, groddjur, fåglar och vilt. Våtmarker tar upp näringsämnen och partiklar från omgivande mark och minskar näringsläckage till ån och därmed Östersjön. Våtmarker är också vattenreglerande magasin som utgör en buffert vid översvämningar samtidigt som de är en reserv vid lågvatten. 

Gyllebosjön är Österlens största insjö och omges av lövskog. Söder om sjön finns en stor andel naturbetesmark med många småvatten och det är ett mycket viktigt område för både lövgroda och långbensgroda.

Området vid Glimminge hyser fina grodlokaler och är botaniskt intressant med till största delen ogödslade torrängar, kalkfuktängar och kalkkärr.

Tommarpsåns dalgång utgörs av en slingrande åsträcka med angränsande naturbetesmarker och värdefull flora. Från Simrishamn ända upp till Smedstorp finns en del väl lämpade lekbottnar för öring.

Påverkan
Tommarpsåns avrinningsområde domineras av jordbruksmark. Jordbrukets påverkan består i första hand av näringsläckage från åkrar, bevattningsuttag, täckdikning, erosion och tillförsel av bekämpningsmedel. Utöver det bidrar bristfälliga enskilda avlopp till förhöjda näringshalter i vattendragen. 

Inom avrinningsområdet finns en hel del dikningsföretag varav de flesta är täckdiken men bitvis förekommer öppna diken. Kanalisering av vattendragen och utdikning av marken bidrar till en snabbare transport av vatten och därmed av organiskt material nedströms. 

Inom avrinningsområdet finns också ett reningsverk i Östra Vemmerlöv i Simrishamns kommun och fyra avfallsanläggningar: Listarums- (nedlagd 1974), Tommarps- (nedlagd 1960) och Gyllebotipparna (Industritipp) samt Måsalycke avfallsanläggning intill Björnbäcken.

Ytterligare en påverkan är att det finns ett antal vandringshinder i ån. Både partiella och definitiva. Dessa hinder gör att vandrande fisk exempelvis inte kan ta sig till och från sina lekplatser.

Åtgärdssamordnare Jenny Söderstedt
2025-01-02
Ny åtgärdssamordnare till Österlens vattenråd
Jenny Söderstedt, åtgärdssamordnare för Österlens vattenråd och vattenrådet för Nybroån, Kabusaån och Tygeån. Vi är glada att meddela att vi har anställ en vikarierande åtgärdssamordnare till Österlens vattenråd. Jenny Södersted... Läs hela
Österlens vattenråds logo
2024-12-04
Recipientkontrolldata för oktober 2024
Konsulten har levererat analysresultaten från årets åttonde provtagningar. Vattendragen provtogs den 24/10. Oderbäcken gick ej att provta på grund av extremt lågt flöde. Konsultens noteringar om provtagningarna och länk till data följer ned... Läs hela
Österlens vattenråds logo
2024-11-05
Recipientkontrolldata för september 2024
Konsulten har levererat analysresultaten från årets sjundeprovtagningar. Vattendragen provtogs den 26/9. Konsultens noteringar om provtagningarna och länk till data följer nedan. Väder Den 26/9 föll 19,4 mm. Mellan 24-25/9 föll sammanl... Läs hela
Header för invigning av Besöksplats Hallamölla.
2024-10-08
Inbjudan till invigning av Hallamölla besöksplats
Det är har blivit dags att inviga den nya besöksplatsen för vatten som Österlens vattenråd har varit med att skapa vid Hallamölla. På besöksplatsen kan man lära sig om vatten, hälsa på husmasken Hugo eller bara njuta av Skånes högst... Läs hela
Äldre nyheter från Österlens vattenråd finns i nyhetsarkivet.

Senaste

Larv av dagslända. Foto: Richard Nilsson
Rapporten: 2022-04-10: Rapport från 2021 års bottenfaunainventering

Ekologigruppen har levererat sin rapport över bottenfaunainventeringen i Österlenåar från i höstas. Insekter och andra kryp på våra åars bottnar har inventerats. Berörda vattendrag är Segesholmsån, Julebodaån, Verkaån, Rörums norra å, Rörums södra å, Tommarpsån… Läs hela

Från Vattenmyndigheten: 2025-02-20
Ny chans att inspireras av Mölndals arbete

Missade du mötet när Mölndals stad berättade om sitt förvaltningsövergripande vattenförvaltningsarbete? Då får du strax en ny chans. Vi kör en repris torsdagen den 13... Läs hela

Om vattenrådet

Österlens vattenråd utgör en frivillig medlemsorganisation för kommuner, företag, markägare, myndigheter, organisationer och enskilda, som har intresse i vården och nyttjandet av Österlens vattenmiljöer

Postgång

Österlens vattenråd
c/o Simrishamns Kommun
Att. Jeanette Qamar
272 80 Simrishamn