Recipientkontrolldata för augusti 2024

Konsulten har levererat analysresultaten från årets sjätte provtagningar. Vattendragen provtogs den 23/8 och sjöarna 20/8. Konsultens noteringar om provtagningarna och länk till data följer nedan. Notera att klorofyllanalyserna inte var klara när detta inlägg gjordes.

Väder

Mellan 10/8-19/8 var det uppehåll. Mellan 20/8-24/8 föll sammanlagt 8,4 mm.

Näringstillstånd/eutrofiering

Totalkvävehalterna bedömdes som höga till mycket höga vid provpunkterna.

Fosforhalterna var måttligt höga till höga i vattendragen men i Verkeån vid SO Önneköp och uppstr Illstorp (VE16 och VE20), i Rörums södra å nedstr St Olof ARV (RS2) samt i Tommarpsån vid Hamnabro och vid Komstadmölla (TO2 och TO10) var fosforhalterna mycket höga.

Ljusförhållanden

I Segesholmsån (SE1 och SE2) var vattnet obetydlig till svagt grumligt medan det var starkt grumligt vatten i Verkeån biflöde från Christinehof (VE19). Vid övriga provpunkter var vattnet måttligt till betydligt grumligt.

Siktdjuptet bedömdes som måttlig i Gyllebosjön och litet i Verkasjön och Tunbyholmssjön.

Syretillstånd och organiskt material

Vattnet var syrerikt på de rinnande provtagningsstationerna. I Gyllebosjön rådde syrefria förhållande från ca 5 meters djup och ner till botten.

Halten organiskt material (mätt som TOC) var hög i Verkeån biflöde från Christinehof och uppströms Illstorp (VE19 och VE20). I övriga punkter var TOC-halten mycket låg till måttligt hög.

Metaller

Höga halter kadmium och måttligt höga halter bly uppmättes i Rörums södra å nedströms St Olof ARV (RS2).

Ladda ned data