Recipientkontrolldata för juli 2024

Konsulten har levererat analysresultaten från årets femte provtagningar. Proverna togs 31 juli. Konsultens noteringar om provtagningarna och länk till data följer nedan.

Väder

Vid provtagningstillfället var det uppehåll. Från 27/7 och fram till provtagningstillfället har inte någon nederbörd registrerats i området, däremot föll ca 84 mm den 24/7.

Näringstillstånd/eutrofiering

Totalkvävehalterna bedömdes som höga till mycket höga förutom i Rörums södra å nedströms St Olof ARV (RS2) där kvävehalten var extremt hög.

Fosforhalterna var måttligt höga till höga i vattendragen men i Verkeån uppstr Illstorp (VE20), i Rörums södra å nedstr St Olof ARV (RS2) samt i Tommarpsån vid Hamnabro och vid Komstadmölla (TO2 och TO10) var fosforhalterna mycket höga. Extremt hög fosforhalt var det i Verkeån vid SO Önneköp (VE16).

Ljusförhållanden

I Segesholmsån (SE1 och SE2) var vattnet obetydlig till svagt grumligt medan det var starkt grumligt vatten i Verkeån (VE16 och VE19). Vid övriga provpunkter var vattnet måttligt till betydligt grumligt.

Syretillstånd och organiskt material

Vattnet var syrerikt på provtagningsstationerna.

Halten organiskt material (mätt som TOC) var hög i Verkeån biflöde från Christinehof och uppströms Illstorp (VE19 och VE20). I övriga punkter var TOC-halten mycket låg till måttligt hög.

Metaller

Höga halter kadmium och måttligt höga halter bly uppmättes i Rörums södra å nedströms St Olof ARV (RS2).

Ladda ned data